Politiska krav
Hållbart Matsystem arbetar aktivt för nedanstående politiska krav:
Hållbart Matsystem kräver att de nordiska regeringarna implementerar Nordiska ministerrådets rekommendationer för en hållbar matpolitik. Detta inkluderar:
- Införande av köttskatt och sockerskatt
- Subventionering av frukt och grönsaker
- Anpassning av offentliga måltider till de senaste näringsrekommendationerna
- Utveckling av en gemensam nordisk klimatmärkning för livsmedel
- Reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel, särskilt mot barn
Hållbart Matsystem uppmanar regeringen att följa EU-kommissionens vetenskapliga rådgivares rekommendationer, vilket innefattar:
- Införande av köttskatt och sockerskatt
- Subventionering av frukt och grönsaker
- Begränsning av reklam för ohälsosamma livsmedel
- Utveckling av märkning som inkluderar både hälso- och hållbarhetsaspekter
Hållbart Matsystem kräver att regeringen följer Klimatpolitiska rådets rekommendationer från rapporten 2024. Detta inkluderar:
- Utveckla en omfattande strategi för jordbrukets klimatpåverkan som innefattar alla växthusgaser och strävar mot ett framtida klimatneutralt jordbruk.
- Implementera kraftfulla styrmedel för att uppnå denna strategi.
- Lära från andra länders framsteg, såsom:
- Irlands mål att minska jordbrukets utsläpp med 25 procent till 2030 jämfört med 2018.
- Danmarks plan att införa en utsläppsavgift i jordbruket för att minska nettoutsläppen från jord- och skogsbruket med 55–65 procent till 2030 jämfört med 1990.
Hållbart Matsystem kräver en omedelbar revidering av den nationella livsmedelsstrategin med målet att göra Sverige till en ledande nation inom klimatsmart och växtbaserat jordbruk senast 2030. Detta står i kontrast till den nuvarande strategin som syftar till att öka svensk animalieproduktion.
Hållbart Matsystem kräver ett omedelbart och fullständigt avskaffande av EU:s subventioner till all animalieproduktion. Detta baseras på studier som visar att en stor del av EU:s budget går till att stödja klimatskadlig animalieproduktion.
Hållbart Matsystem förespråkar införandet av ett omställningsstöd för lantbrukare som vill ställa om från animalisk till växtbaserad matproduktion, inspirerat av liknande program i Nederländerna och Danmark.
Hållbart Matsystem kräver införandet av en progressiv köttskatt för att främja hållbar konsumtion och rättvis prissättning av animaliska produkter. Detta kan kombineras med sänkt skatt på hälsosam och miljövänlig växtbaserad mat.
Hållbart Matsystem kräver att Sverige inför en proaktiv pandemistrategi med fokus på växtbaserad mat. Detta för att bekämpa zoonoser och antibiotikaresistens. Strategin bör syfta till att minska risken för framtida pandemier genom att främja en övergång från animalieproduktion till växtbaserad matproduktion.
Hållbart Matsystem kräver att Sverige och EU godkänner cellodlat kött för humankonsumtion och som djurfoder, baserat på miljö- och djurrättsskäl.
Hållbart Matsystem kräver ett omedelbart förbud mot användningen av animaliska biprodukter i biodrivmedel för att säkerställa en genuint hållbar och etisk energiomställning. Dessa krav syftar till att främja en övergång till hållbara och hälsosamma matvanor, minska klimatpåverkan från livsmedelssektorn, och förbättra djurvälfärden.