Hållbart Matsystem

Hållbart

Matsystem

Barbariskt att gasa grisar

Publicerad i flera dagstidningar.  

Till jul köper svenskarna tonvis med skinka och köttbullar. För att det ska vara möjligt dödas tusentals grisar runt om i landet.

Bedövningen sker i majoriteten av fallen genom gasning med koldioxid. Bo Algers, processor emeritus på Sveriges Lantbruksuniversitet, beskriver processen: ”Det är ett oerhört ångestframkallande sätt för grisen att bedövas på, eftersom halten av klodioxid är så hög som 90 procent. Gasen bränner vid inandning. De försöker på luft genom att klättra uppåt i buren, på varandra, för att få luft”.

Det är fullkomligt oacceptabelt och ovärdigt att vi behandlar andra kännande varelser på ett sådan sätt.

Livet innan slakten är inte mycket att hänga i granen heller. Nästan uteslutande ålls grisarna inlkåsta i små boxar där de lever torftliga liv på beetonggolv, utan möjlighet att böka eller se dagsljus, än mindre solen. De skiiiljs åt från sin moder i späd ålder. När de nått slaktvikt efter cirka sex månader är deras tid på jorden räknad.

Till jul köper svenskarna tonvis med skinka och köttbullar. För att det ska vara möjligt dödas tusentals grisar runt om i landet.

Alla som hyser minsta empati för andra kännande varelser än människor borde hålla med om att gasning är så barbarisk och fruktansvärd att den inte har någon plats i Sverige 2023.

Erik Liljenberg


KÄLLOR

Grisar gasas innan slakt.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/grisar-gasas-infor-slakt

Läs våra relaterade artiklar här

Rulla till toppen