En vetenskaplig översiktsartikel visar att övergången från traditionell köttbaserad djurmat till vegansk eller labbodlad mat för hundar och katter skulle innebära enorma miljövinster. Artikeln, “The environmental sustainability of meat-based versus vegan pet food” författad av Billy Nicholles och Andrew Knight, publicerades den 13 maj 2025 i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Sustainable Food Systems.
Omfattande analys av husdjursmatens miljöpåverkan
Nicholles och Knight utförde en omfattande genomgång av befintlig forskning och studerade livscykelanalyser (LCA) av olika sorters hund- och kattmat. Deras analys inkluderade artiklar från vetenskapliga databaser som Web of Science, Scopus och Google Scholar. Totalt analyserades 21 studier som granskade miljökonsekvenserna av husdjursfoder globalt och nationellt.
Resultaten visade att traditionell köttbaserad djurmat är en betydande källa till växthusgasutsläpp och markanvändning. Globalt sett konsumerar hundar och katter cirka 9 procent av alla djur från djurhållning, och i USA är siffran hela 20 procent.
Miljövinsterna med vegansk och labbodlad mat
En övergång till veganska eller labbodlade alternativ skulle innebära omfattande besparingar vad gäller växthusgaser och landanvändning. Enligt studien skulle en global omställning kunna frigöra mark motsvarande ytan av Mexiko och Tyskland tillsammans, samt minska utsläppen av växthusgaser motsvarande de totala årliga utsläppen från Storbritannien och Nya Zeeland.
Dold klimatpåverkan: biprodukternas roll i köttsystemet
Forskningen visar även att den största miljöpåverkan inom djurmatsindustrin kommer från val av ingredienser, där animaliska biprodukter ofta har större miljöpåverkan än köttprodukter av högre kvalitet. Dessa biprodukter stödjer dessutom indirekt fortsatt djurproduktion, vilket ytterligare förvärrar miljöpåverkan.
Animaliska biprodukter används ofta eftersom de anses utnyttja delar av djuret som annars skulle slängas, som till exempel benmjöl, fett och inälvor. Men forskningen visar att detta kan vara sämre för miljön än vanligt, högkvalitativt kött. Anledningen är att biprodukterna innehåller mindre protein än rent kött, vilket innebär att man behöver använda mer råvaror från fler djur för att producera samma mängd näring. När efterfrågan på biprodukter ökar blir djurhållning mer lönsamt, eftersom man då kan sälja fler delar av djuren. Det leder till ett indirekt ekonomiskt stöd för djurindustrin och resulterar i att fler djur föds upp och slaktas.
Växande acceptans för alternativa proteinkällor
Artikeln lyfter fram att det finns ett växande antal företag som redan erbjuder näringsriktig vegansk mat för hundar och katter, med ingredienser från växtbaserade proteiner, jäst eller alger. Tekniker som precision fermentation (där mikroorganismer används för att producera specifika proteiner) och labbodlat kött har också börjat vinna mark, även om de fortfarande är i en tidig utvecklingsfas.
Behov av politiska åtgärder
Författarna rekommenderar omedelbara politiska åtgärder för att stödja övergången till hållbar husdjursmat. Dessa åtgärder inkluderar informationskampanjer riktade mot djurägare om miljöfördelarna och de hälsomässiga fördelarna med vegansk och labbodlad mat.
Slutsats – en avgörande möjlighet
Att övergå till vegansk och labbodlad mat för husdjur är inte bara möjligt och näringsmässigt sunt, utan även ett kraftfullt verktyg för att begränsa klimatkrisen. Studien understryker att detta är en möjlighet som världen inte har råd att ignorera.
Vår kommentar: Viktigt med labbodlat kött för katter
Det är särskilt viktigt att utveckla labbodlat kött för kattmat, eftersom många katter inte mår bra av en helt växtbaserad kost. Katter är karnivorer, vilket innebär att deras näringsbehov är anpassat för att äta animalier. Labbodlat kött erbjuder därför en viktig lösning som möjliggör en hållbar och hälsosam kost för katter utan negativa miljökonsekvenser.
Källor
The environmental sustainability of meat-based versus vegan pet food
https://www.frontiersin.org/journals/sustainable-food-systems/articles/10.3389/fsufs.2025.1569372/full