Växtbaserad kost för ett hållbart och självförsörjande matsystem
Hållbart Matsystem är en ideell liberal tankesmedja för växtbaserad mat som verkar för att samla och sprida kunskap om de många fördelarna med växtbaserad kost.
Våra idéer utgår från EAT-Lancet 2.0, EU-kommissionens vetenskapliga rådgivares och Nordiska ministerrådets vision om framtidens hållbara livsmedelspolitik samt Klimatpolitiska rådets uppmaning till regeringen att förverkliga framtidens klimatneutrala jordbruk.
Växtbaserad mat minskar utsläppen dramatiskt, skyddar den biologiska mångfalden och främjar folkhälsan. Den stärker Sveriges självförsörjning genom resurseffektiv produktion samtidigt som det tar bort djurens lidande i livsmedelssystemet.
Linda Lindström och Jonas Norberg, Hållbart Matsystem

Hållbart Matsystem replikerar i GP – Växtbaserad skolmat räddar liv
Vi bemöter kritiken mot Göteborgs växtbaserade skolmat i GP. Vetenskapen är tydlig: växtbaserad mat ger bättre hälsa och kan rädda 20 000 svenska liv årligen. Läs vår replik publicerad 19

EU:s forskningscenter presenterar växtbaserade kriterier för hälsosammare offentlig måltidsverksamhet
Den 16 oktober 2025 lyfte EU:s Joint Research Centre fram nya hållbarhetskriterier för offentlig upphandling av mat. Kriterierna hjälper skolor, sjukhus och offentliga institutioner att servera mer växtbaserad mat för

EAT Lancet 2025 – Vegansk planetär hälsodiet räddar flest liv
Vegansk planetär hälsodiet räddar flest liv. I Sverige kan 19 886 liv per år sparas, globalt 11,2 miljoner, enligt EAT-Lancets officiella modellering. Se hur vegan-varianten presterar bäst och vad som

Svenskens konsumtion av nötkött minskar med 7,1 procent – enorma vinster för klimat och biologisk mångfald
Svensken åt 7,1 % mindre nötkött första halvåret 2025. Nötkött släpper ut 70 gånger mer växthusgaser än bönor och orsakar 100 gånger större förlust av biologisk mångfald per proteinenhet.
.