Hållbart Matsystem

Hållbart

Matsystem

Hönor

Inom äggindustrin i Sverige tvingas 8,6 miljoner grovt sönderavlade hönor leva ett kolossalt enformigt liv fyllt av lidande. Deras naturliga beteenden ignoreras och undertrycks, allt för att de ska producera så många ägg som möjligt, cirka 300 ägg per år

Det är oerhört mycket för en stackars fågel.  En vild höna lägger runt 15 ägg årligen. Många hönor drabbas av äggledarinflammation och benskörhet, vilket ofta orsakar svåra smärtor och funktionsnedsättningar.

Redan vid födseln separeras tuppar och hönor. Tuppar är inte lönsamma för äggproduktion, så de dödas omedelbart. Varje dag dödas omkring 15 000 tuppkycklingar i Sverige. De överlevande hönorna placeras i stora hangarer eller i trånga burar. I burarna har de inte tillräckligt utrymme för att röra sig fritt. De kan inte heller utöva sina naturliga beteenden, såsom grävande, sandbadande och plockande. 

Hönor liten
Inom äggindustrin i Sverige tvingas 8,6 miljoner grovt sönderavlade hönor leva ett kolossalt enformigt liv fyllt av lidande.

Hönorna i hangarer lever i en extrem trängsel, i en otroligt smutsig och stinkande miljö och delar ett begränsat område med ett tusentals andra hönor, vilket leder till stress och många andra allvarliga hälsoproblem. Efter cirka 1,5 år är anses hönorna uttjänta av äggindustrin. De gasas ihjäl eller får halsarna avskurna. I frihet kan hönan bli 10 år gammal.

Hönor är intelligenta och kännande varelser som förtjänar respekt och hänsyn. De bör leva i frihet i sin naturliga miljö så att de kan få utlopp för sina naturliga beteenden. Av detta skäl bör du avstå från att konsumera ägg. Genom att göra detta sänder du en tydlig signal om att du inte stöder djurplågeri och att du bryr dig om fåglars välbefinnande.

Det finns många goda alternativ som tillåter oss att fortsätta njuta av matlagning och bakning utan att kompromissa med våra etiska värderingar. Kikärtsspad, även känt som aquafaba, är en god och hälsosam ersättning för ägg.KÄLLOR

Djurrättsalliansen skriver om äggindustrin
https://djurrattsalliansen.se/djurens-situation/livsmedel/agg/

Det finns cirka 8,6 miljoner höns som ägs och sköts av omkring 250 företag (2022)
https://www.svenskaagg.se/om-agg/onhonan

Fakta om hönor
https://www.djurensratt.se/djur-i-livsmedelsindustrin/honor-och-tuppar

“En höna lägger ungefär 300 ägg om året”
http://ekoagg.nu/agg.htm

“Totalt lägger en djungelhöna omkring 15 ägg om året”
https://www.djurensratt.se/sites/default/files/honsflyer2016.pdf

Gallus gallus can live up to ten years
https://animaldiversity.org/accounts/Gallus_gallus/

Läs våra relaterade artiklar här

Rulla till toppen