Hållbart Matsystem

Debatt

Regionerna behöver en växtbaserad matstrategi för att rädda sjöar och Östersjön från övergödning och bottendöd

Författarbild
Regionerna matstrategi Östersjön

Artikeln är publicerad i flera dagstidningar, till exempel Oskarshamns Nytt.

Östersjön mår oerhört illa. Algblomningen har redan satt igång. Vid en simtur nyligen försvann våra fötter i en ogenomskinlig soppa av alger, ett tydligt tecken på ett ekosystem som kippar efter andan. TT rapporterar att dessa algblomningar nu sveper in allt tidigare på året, ett alarmerande bevis på att Östersjön är i djup kris. 

Algblomningen är inte bara en olägenhet för semesterfirare – den är ett symptom på övergödning, ett miljöproblem som hotar att förvandla både insjöar och hav till döda zoner. Övergödning uppstår när stora mängder kväve och fosfor läcker ut i vattendrag och hav, vilket triggar en okontrollerad algtillväxt. När algerna dör och sjunker till botten förbrukas syret i nedbrytningsprocessen, vilket skapar syrebrist.

För Östersjöns del är idag ett område 1,5 gånger så stort som Danmark – över 60 000 kvadratkilometer – drabbat av akut syrebrist, där bottnarna har förvandlats till livlösa öknar. Fiskar, musslor och andra sötvattens- och marina arter dukar under, och ekosystemen kollapsar bit för bit.

Huvudorsaken till denna katastrof är djurindustrin. I Östersjöns avrinningsområde produceras varje år gödsel från 23 miljoner grisar, 16 miljoner kor och 244 miljoner kycklingar. Denna gödsel släpper ut 2 miljoner ton kväve och 0,4 miljoner ton fosfor.

Detta är fyra gånger mer kväve och fosfor än avfallet från de 85 miljoner människor som lever i samma område. Dessutom är djurindustrin enormt resursineffektiv: det krävs upp till tio gånger mer mark och vatten för att producera animaliska livsmedel jämfört med växtbaserade alternativ. Resultatet blir en ond spiral av övergödning som systematiskt kväver Östersjön.

Men det finns en väg framåt. Tänk dig en framtid med levande sjöar och en Östersjö där vattnet återigen är klart, där fiskar trivs och stränderna lockar till bad och rekreation. Denna framtid är möjlig – om vi agerar nu. Regionerna behöver samla kommunerna för att gemensamt införa växtbaserad mat som standard i offentlig måltidsverksamhet. Detta innebär att skolor, sjukhus och andra offentliga institutioner prioriterar växtbaserad kost.

Källor

Algerna står snart i full blom längs Östersjöns stränder, rapporterar TT
https://omni.se/algblomningen-pa-ingang-hotar-svenska-strander/a/kwon89

Ingen övergödning, Havs- och Vattenmyndigheten
“Övergödningen kan till stor del kopplas till vår produktion och konsumtion av mat, eftersom det är jordbruk och avloppsrening (kommunala reningsverk och små avlopp) som står för de största utsläppen av övergödande ämnen.”
https://www.havochvatten.se/download/18.beb19a418366a19e1caccde/1664803562920/rapport-2022-16-ingen-overgodning-fu-23.pdf  (sidan 35)

”Jordbruket står idag för den största delen av övergödningen av Östersjön”
”Ett område i Östersjön som är cirka 1,5 gånger så stort som hela Danmark är helt eller delvis drabbat av syrebrist”
https://www.wwf.se/hav-och-fiske/ostersjon/overgodning-och-algblomning

”23 miljoner grisar, 16 miljoner kor och 244 miljoner kycklingar i avrinningsområdet  årligen avger 2 miljoner ton kväve och 0,4 miljoner ton fosfor i form av djurgödsel. Detta kan jämföras med 85 miljoner människor som lever i samma område och vars avföring och urin innehåller 0,5 miljoner ton kväve och 0,1 miljoner ton fosfor per år”
https://www.su.se/polopoly_fs/1.406959.1539855114!/menu/standard/file/FSconsumptionSVEwebb.pdf

Läs fler debattartiklar

Rulla till toppen