Hållbart Matsystem

Debatt

Med nya kostråd i ryggen: skolor bör ställa om till växtbaserat

Profilbild Linda


Linda Lindström

Grundare av Hållbart Matsystem

Profilbild Jonas


Jonas Norberg

Grundare av Hållbart Matsystem

Livsmedelsverket skolmat

Artikeln är publicerad i flera dagstidningar. 

Nu när höstterminen startar är det ett utmärkt tillfälle att modernisera skolmaten. Livsmedelsverket har uppdaterat kostråden: maxrekommendationen för rött och processat kött sänks från 500 till 350 gram per vecka, en minskning med 30 procent. Samtidigt betonar råden att bönor, ärter och linser bör ätas ofta, gärna varje dag. Det är inte bara nya riktlinjer, utan en väckarklocka för hur man bör tänka kring elevernas hälsa och framtid.

Om eleverna totalt sett under veckan ska klara att hålla sig under 350 gram rött och processat kött är det avgörande att skolmåltiderna är växtbaserade. Genom att införa växtbaserad skolmat som standard kan elevernas hälsa förbättras, kommunens ekonomi stärkas och klimatarbetet främjas.

Enligt den nya rapporten “Mat, miljö och hållbarhet” från SLU kan en växtbaserad kost minska växthusgasutsläppen från maten med 73 procent. De nordiska näringsrekommendationerna lyfter fram en främst växtbaserad kost med mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis och fullkorn. Den amerikanska dietistföreningen slår fast att en välplanerad vegetarisk eller vegansk kost är näringsmässigt fullgod i alla livsskeden, även för växande barn.

En studie i Nature Food (januari 2025) visar att upp till 170 000 liv i Europa kan räddas varje år genom en matskatteväxling där animaliska produkter blir dyrare och växtbaserade alternativ billigare. Växtbaserad skolmat handlar inte bara om miljön – det handlar också om att ge eleverna bästa möjliga förutsättningar för ett långt och friskt liv, god hälsa och därmed bättre skolprestationer.

I dessa tuffa ekonomiska tider visar flera kommuner vägen framåt. Piteå är ett föredöme. För att hålla budgeten ställs menyerna i förskola, skola och omsorg om med fler vegetariska dagar, medan Stockholm framgångsrikt sänker både kostnader och klimatpåverkan genom satsningar på växtbaserat. Principen är enkel: hälsosam vegetabilisk mat med mycket baljväxter är billigare än animalier.

Med Livsmedelsverkets skärpta köttrekommendationer i ryggen har skolorna nu ett gyllene tillfälle att förena god ekonomi, barns hälsa och klimatansvar. Framtidens skolmat är växtbaserad och den framtiden kan börja redan i höst.

Källor

Livsmedelsverkets nya gröna kostråd
Maxrekommendationen för rött och processat kött sänks från 500 gram till endast 350 gram per vecka
https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/pressmeddelanden/nya-kostrad-med-fokus-pa-mer-gront-och-mindre-sott/

Mat, miljö och hållbarhet – hur påverkar den mat vi äter planeten?
Sverige har bland världens största växthusgasutsläpp från mat på grund av vår höga konsumtion av animalier. (s. 54)
De växthusgasutsläppen kan minska med 73 procent om vi går över till växtbaserad kost. (s. 67)

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/futurefood/publikationer/rapporter/mat-miljo-listan

De nordiska näringsrekommendationerna
“Rekommenderar huvudsakligen växtbaserad kost”
https://www.norden.org/sv/news/mindre-kott-mer-vaxtbaserat-har-kommer-de-nordiska-naringsrekommendationerna-2023

Position of the American Dietetic Association: Vegetarian Diets
Enligt den amerikanska dietistföreningen är en välplanerad vegetarisk eller vegansk kost näringsmässigt fullgod i alla livsskeden
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19562864/

Studie i Nature Food visar att 170 000 liv i Europa kan räddas årligen
https://www.lakareforframtiden.se/post/170-000-liv-kan-r%C3%A4ddas-%C3%A5rligen-i-europa-genom-en-matskattev%C3%A4xling
https://www.nature.com/articles/s43016-024-01097-5

Mer vegetariskt på menyn när kommunen ska spara
https://www.pt.se/nyheter/pitea/artikel/mer-vegetariskt-pa-menyn-dyr-matratt-byts-ut-mot-billigare/jp49gz6j

Stockholm arbetar ambitiöst med att minska skolmatens utsläpp
https://hallbart.stockholm/ata-dricka/at-mer-vegetariskt/

Fler debattartiklar

Rulla till toppen