Hållbart Matsystem

Hållbart

Matsystem

Diabetes

De svenska kostmålen

Våra matvanor utgör en betydande riskfaktor för diabetes och andra allvarliga folksjukdomar. För att motverka detta har Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i samverkan tagit fram nya nationella kostmål för 2024.

Målet är bland annat att öka intaget av grönsaker, baljväxter, rotfrukter, frukt och bär med 50 procent till 2035. Samtidigt ska konsumtionen av fullkorn fördubblas och köttkonsumtionen minskas med 30 procent.

Kostråd från European Association for the Study of Diabetes (EASD)

2023 lanserade den ansedda European Association for the Study of Diabetes (EASD) nya kostrekommendationer baserade på gedigen vetenskaplig evidens, avsedda för att både förhindra och behandla diabetes. Dessa riktlinjer understryker betydelsen av att inkludera sex nyckelingredienser i kosten för att antingen minska risken för att utveckla diabetes eller hantera sjukdomen effektivt. De livsmedel som rekommenderas är: fullkornsprodukter, grönsaker, frukter, baljväxter, nötter och frön, vilka alla spelar en central roll i en hälsosam diet.

Växtbaserad mat är bra för människor med diabetes
En kost rik på bönor, mörkgröna bladgrönsaker, fullkorn, citrusfrukter, tomater, nötter och bär minskar risken att utveckla diabetes.

Kostråd från American Diabetes Associations (ADA)

ADA avråder kraftfullt från rött och processat kött:

”För att främja din hälsa är det rekommenderat att begränsa konsumtionen av rött kött samt charkuterier som bacon, korv och skinka, då dessa ofta har höga halter av mättat fett och natrium.”

ADA rekommenderar livsmedel som är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Det innebär bland annat en kost rik på bönor, mörkgröna bladgrönsaker, fullkorn, citrusfrukter, tomater, nötter och bär. KÄLLOR

European Association for the Study of Diabetes
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37069434/

Läs våra relaterade artiklar här

Rulla till toppen