
Släpp identitetspolitiken – nu är det dags för företagen att gå över till växtbaserat
Artikeln är publicerad i flera dagstidningar, till exempel Norra Socialdemokraten.
I en ny Timbro-rapport ”Men det är ju höger!” konstaterar Johanna Trapp att våra matval tyvärr blivit en politisk slagpåse, där kött associeras med högern och vegetariskt med vänstern. Vi instämmer. Hållbara val som att äta växtbaserat borde inte handla om politisk ideologi utan om rationella beslut baserade på vetenskaplig kunskap om miljö och hälsa. Trots detta släpar den privata sektorn efter den offentliga i övergången till framtidens vegetabiliska mat, vilket är allvarligt och ohållbart.
Livsmedelsverkets nyligen lanserade kostråd lägger stor vikt vid växtbaserad kost och rekommenderar en betydande minskning av konsumtionen av rött kött. De uppdaterade riktlinjerna poängterar frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter som centrala komponenter för att stärka folkhälsan. Vetenskaplig forskning bekräftar att hög konsumtion av rött och bearbetat kött är förknippad med förhöjd risk för flera allvarliga sjukdomar, särskilt tjocktarmscancer och ändtarmscancer.
EU:s regelverk CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), som nu gäller samtliga större bolag, kräver att företag redovisar sin påverkan på klimat, markanvändning, biologisk mångfald och hälsa. Genom att servera växtbaserad mat vid event, interna och externa möten, samt konferenser, kan företag tydligt minska sin negativa miljöpåverkan och främja en hållbar utveckling.
Enligt RISE Klimatdatabas genererar svenskt nötkött 70 gånger mer växthusgaser än bönor. Dessutom utgör boskap huvuddelen av den globala biomassan från däggdjur, medan vilda däggdjur endast står för 6 procent. Detta utgör ett allvarligt hot mot världens biologiska mångfald och ekosystemens hälsa.
Den offentliga sektorn har redan tagit flera viktiga steg mot att göra växtbaserad mat till standard. Malmö stad beslutade 2023 att alla konferensluncher för stadens 28 000 anställda och politiker ska vara vegetariska eller veganska. Företag har nu en möjlighet att lämna identitetspolitiken bakom sig och ta rationella beslut baserade på vetenskap. Att göra växtbaserad mat till standard är inte bara nödvändigt för att möta nya regelverk som CSRD, utan också avgörande för att främja både människors hälsa och planetens framtid.
Linda Lindström och Jonas Norberg, den ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem
Källor
Johanna Trapp, ”Men det är ju höger!”, Timbro
https://timbro.se/miljo/men-det-ar-ju-hoger
Nya kostråd med fokus på mer grönt och mindre sött
https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/nya-kostrad-med-fokus-pa-mer-gront-och-mindre-sott
Genom att äta mindre rött kött och chark minskar risken för cancer i tjock- och ändtarmen
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/kostrad-vuxna/kott-och-chark
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022L2464
RISE Klimatdatabas
https://www.ri.se/sites/default/files/2025-05/RISE%20%C3%96ppna%20listan%202.3%202024.pdf
Biomassa däggdjur
https://www.hallbartmatsystem.se/daggdjur/
Vegetarisk och vegansk mat i Malmö
https://www.sydsvenskan.se/2023-02-06/kott-ar-bannlyst-alla-malmo-stads-konferenser-blir-vegetariska