Hållbart Matsystem

Hållbart

Matsystem

Grön hälsostrategi kan rädda många liv i Region Stockholm

Debattartikeln är publicerad i flera tidningar.

Hjärt- och kärlsjukdomar och cancer är de två vanligaste dödsorsakerna i Region Stockholm. För att minska risken att drabbas av dessa sjukdomar behöver Region Stockholm en ny grön hälsostrategi som fokuserar på att öka konsumtionen av fullkorn, rotfrukter, baljväxter, nötter, grönsaker och frukt.

En nygjord studie vid Stanford med 22 par enäggstvillingar visar att en vegansk kost förbättrar hjärt- och kärlhälsan på bara åtta veckor. Studien har uppmärksammats av stora tidningar runt om i världen och just nu visas på Netflix-serien “You Are What You Eat: A Twin Experiment”.

Enligt Hjärt-Lungfonden bidrar hälsosamma matvanor till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Vi bör äta mer grönt, byta animaliskt fett mot växtbaserat samt äta mindre rött kött och chark.

En grön hälsostrategi kan rädda många liv i Region Stockholm.

Cancerfonden skriver att hälsosamma matvanor kan se ut på många sätt, men grunden är att låta fullkorn, baljväxter (linser, bönor och ärtor), grönsaker och frukt ta plats på din tallrik varje dag, helst vid varje måltid.

Region Stockholm bör ta ansvar för invånarnas välmående genom att införa en grön hälsostrategi. En sådan strategi skulle inte bara rädda liv, utan också bidra till att minska miljö- och klimatpåverkan.

Jonas Norberg


KÄLLOR

Twin research indicates that a vegan diet improves cardiovascular health
https://med.stanford.edu/news/all-news/2023/11/twin-diet-vegan-cardiovascular.html

Hjärt-Lungfonden om hälsosamma matvanor
https://www.hjart-lungfonden.se/halsa/goda-vanor/mat/

“Hälsosamma matvanor kan se ut på många sätt, men grunden är att låta fullkorn, baljväxter (linser, bönor och ärtor), grönsaker och frukt ta plats på din tallrik varje dag. Helst vid varje måltid”
https://www.cancerfonden.se/minska-risken/mat-och-cancer

Läs våra relaterade artiklar här

Rulla till toppen