Hållbart Matsystem

Hållbart

Matsystem

Stoppa djurplågeriet - säg nej till kyckling i kommunala kök

Publicerad i flera dagstidningar.  

De avslöjande bilderna från Kronfågels kycklingfabrik, som TV4 och Djurrättsalliansen presenterade i måndags, har återigen chockat oss. Att nykläckta kycklingar behandlas som skräp, utsätts för grovt våld och enorm smärta är helt oacceptabelt. Det är inte förenligt med ett civiliserat samhälle.

Djurrättsalliansen har genomfört ett undercoverarbete där de har dokumenterat kycklingarnas första dagar i livet. Filmerna visar hur kycklingarna kastas runt i maskiner och lämnas att lida i flera timmar medan andra kycklingar äter på dem levande.

Enligt 16 kapitel 13 § i brottsbalken utgör djurplågeri ett brott som faller under allmänt åtal. Den som ”uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, genom misshandel, överansträngning eller vanvård eller på annat sätt, otillbörligen utsätter djur för lidande” kan dömas för djurplågeri till böter eller fängelse i högst två år. Trots detta fortsätter kommunerna att köpa in kycklingkött som om inget har hänt.

Kommunpolitikerna bör en gång för alla tar sitt ansvar och slutar servera kyckling i förskolor, grundskolor och i annan kommunal måltidsverksamhet.

Djurplågeriet är tyvärr inte begränsat till Kronfågels kycklinguppfödning utan är utbrett inom hela höns- och kycklingindustrin. För bara någon månad sedan rapporterades det i Uppdrag granskning om hur avelshönor till kycklingar avlivades på ett oerhört brutalt sätt. De snurrades och stampades till döds utan bedövning. Sargade hönor med fjäderlösa partier pressades så hårt att de åt varandra levande.

Det är hög tid att vi slutar blunda för verkligheten i höns- och kycklingindustrin. Det finns ingen lycklig fågel inom djurindustrin, oavsett om det är på Kronfågel, Guldfågel eller andra uppfödare. Det vi bevittnar är inte enstaka händelser utan systematiska övergrepp som sker om och om igen. Djuren som föds upp för slakt lever under en enorm stress och är fruktansvärt plågade. En verkligt lycklig kyckling är en som får leva fritt med sin familj i naturen.

Vi kräver att kommunpolitikerna en gång för alla tar sitt ansvar och slutar servera kyckling i förskolor, grundskolor och i annan kommunal måltidsverksamhet. Det är inte okej att stödja djurplågeri. En ansvarsfull matpolicy borde istället vara att servera klimatsmart, nyttig och växtbaserad mat helt fri från djurs lidande.

Linda Lindström och Jonas Norberg


KÄLLOR

Nykläckta kycklingar ligger skadade i timmar och äter varandra levande. Djurrättsalliansens filmer, som TV4 har publicerat, visar det enorma lidandet hos Kronfågel
https://www.tv4play.se/klipp/296f4a62ee16013339ef/filmerna-avsl%C3%B6jar-kycklingar-%C3%A4ter-varandra-levande-i-kronf%C3%A5gels-fabrik

Genom att ha arbetat undercover kan Djurrättsalliansen nu visa hur svenska kycklingars första dag i livet ser ut
https://djurrattsalliansen.se/2023/12/04/avslojande-misar-pa-kronfagels-klackeri

16 kap 13 § brottsbalken: “Den som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, genom misshandel, överansträngning eller vanvård eller på annat sätt, otillbörligen utsätter djur för lidande, döms för djurplågeri till böter eller fängelse i högst två år”
https://lagen.nu/1962:700

UPPDRAG GRANSKNING: Hönor äter varandra levande i svenska kycklingindustrin
https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/honor-ater-varandra-levande-i-svenska-kycklingindustrin–utea20

Läs våra relaterade artiklar här

Rulla till toppen