Hållbart Matsystem

Hållbart

Matsystem

Elever bör inte få äta plågade kycklingar

Uppdrag gransknings avslöjande om grovt djurplågeri inom kycklingindustrin är en skamfläck för Sverige. Det är ett system som misshandlar djur på ett fruktansvärt sätt. Därför uppmanar vi kommunpolitikerna i Sverige att införa ett kycklingförbud i skolorna.

I onsdags visade Uppdrag granskning en dokumentär som avslöjar miserabla förhållanden på företaget Aviagen, som är störst på avelsarbete i Sverige och globalt. Filmmaterialet från Djurrättsalliansen visar hur avelsdjur lever och dödas.

I Sverige dödas årligen över 100 miljoner kycklingar för att bli mat. För att kunna producera denna stora mängd består kycklingindustrin av flera generationer av avelsdjur.

I dokumentären visas hur avelshönor avlivas på ett oerhört brutalt sätt. De snurras och stampas till döds utan bedövning. Sargade hönor med fjäderlösa partier pressas så hårt att de äter varandra levande. Djurrättsalliansen gör bedömningen att djurindustrin måste stängas och människor bör sluta äta djur. De menar att ”långsamväxande” kycklingar inte är lösningen, eftersom även dessa djur lider från födsel till död.

Elever bör inte få äta plågade kycklingar liten
Kycklingarna har blivit försatta i en livsmiljö som inte är hälsosam eller naturlig för dem. Detta orsakar enormt lidande, oavsett om de växer snabbt eller långsamt.

Det är viktigt att avslöja myten om den glada kycklingen inom djurindustrin. Kycklingarna har blivit försatta i en livsmiljö som inte är hälsosam eller naturlig för dem. Detta orsakar enormt lidande, oavsett om de växer snabbt eller långsamt. En lycklig kyckling är en kyckling som lever fritt med sin mamma i naturen och inte pressas ihop med tusentals andra kycklingar.

Länsstyrelsen har tidigare noterat allvarliga brister i djurens behandling på Aviagen Swechick. Trots detta har företaget inte löst problemen. Det är skandalöst. Det extrema lidandet måste få ett slut. Ett kycklingförbud i skolorna är ett viktigt steg för att nå detta mål.

Linda Lindström och Jonas Norberg


KÄLLOR

Hönor stampas och snurras till döds utan bedövning
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/76zvrW/uppdrag-granskning-honor-snurras-till-dods

Hönor äter varandra levande i svenska kycklingindustrin
https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/honor-ater-varandra-levande-i-svenska-kycklingindustrin–utea20

“Länsstyrelsen har flera gånger förelagt Aviagen att rätta till allvarliga brister gällande hur djuren behandlas”
https://via.tt.se/pressmeddelande/3386423/djurrattsalliansen-avslojar-en-dold-del-av-kycklingindustrin-visas-i-uppdrag-granskning?publisherId=3236673&lang=sv

Rulla till toppen