
Regionerna kan visa vägen till en hållbar livsmedelsstrategi
Nedanstående debattartikel publicerades i Sundsvalls Tidning den 30 mars 2025.
Färska siffror från Jordbruksverket visar att köttkonsumtionen per svensk ökade med över 2 procent förra året. Samtidigt lanserade regeringen förra veckan Livsmedelsstrategi 2.0, som ska öka animalieproduktionen i Sverige med skattesubventioner och fokus på export. När nationell livsmedelspolitik går i fel riktning behöver regionerna utveckla en lokala strategier som prioriterar hållbarhet, hälsa och krisberedskap.
Över hälften av Sveriges befolkning har övervikt eller fetma på grund av ohälsosamma matvanor, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, cancer och typ 2-diabetes. En Nature-studie visar att 170 000 liv kan räddas årligen i Europa genom höjd moms på animaliska produkter och slopad moms på frukt, grönsaker och baljväxter. Fetma kostar Sverige 125 miljarder kronor årligen enligt Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket – resurser som kunde användas till prevention.

WWF kritiserar Livsmedelsstrategi 2.0 som ”ännu ett steg tillbaka för natur och klimat”. De har rätt. Idag går 82 procent av EUs jordbrukssubventioner till animalieproduktion som står för 84 procent av livsmedelsproduktionens växthusgasutsläpp i EU. Varje köttbit producerad inom EU medför en betydande kostnad för svenska skattebetalare.
I Livsmedelsstrategi 2.0 hävdas att ”grunden för en robust livsmedelskedja är lönsamma företag”, men logiken brister. Dagens animalieproduktion bygger inte på lönsamhet utan på omfattande subventioner. I kristider har vi varken råd med resursineffektiv köttproduktion eller omfattande subventioner. En robust livsmedelsstrategi måste producera näringsrik mat med minimala resurser per kalori.
Livsmedelsstrategi 2.0 framhåller att ”den svenska livsmedelsproduktionen är ett föredöme när det gäller god djurvälfärd”. Verkligheten är att djurfabrikerna fortsätter att växa, där tio grisar redan idag trängs på knappt nio kvadratmeter i nedbajsade betongboxar. Lidandet intensifieras systematiskt i en industri som utåt sett maskeras med falska löften om förbättringar.
Forskare inom Mistra Food Future förespråkade inför Livsmedelsstrategi 2.0 en ökad produktion av frukt, grönsaker och baljväxter – områden där Sveriges självförsörjningsgrad är låg. De framhåller: ”Här finns en stor potential att öka matproduktionen i Sverige, samtidigt som klimatpåverkan kan minska”. Regionerna kan visa vägen till en hållbar livsmedelsstrategi genom att prioritera lokala växtbaserade initiativ som gynnar både folkhälsa och självförsörjning.
Linda Lindström och Jonas Norberg, den ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem
Källor
Livsmedelsstrategi 2.0
“Riksdagen fastslog det övergripande målet för livsmedelsstrategin 2017 att öka den svenska livsmedelsproduktionen”
“Som exempel har nämnts en marknadsandel för kött och mjölkekvivalenter på 80 procent”
“Särskilt fokus läggs också på insatser för att främja export”
“Budgeten för den strategiska planen för den gemensamma jordbrukspolitiken ökas med 746 miljoner kronor”
https://www.regeringen.se/informationsmaterial/2025/03/livsmedelsstrategi-2.0
Totalt ökade köttkonsumtionen 2024 med 2,1 procent per person
https://www.mynewsdesk.com/se/jordbruksverket/pressreleases/vi-aat-mer-koett-aegg-och-mejeriprodukter-foerra-aaret-men-mindre-var-svenskt-3376108#
Statistik om övervikt och obesitas hos vuxna
https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/mat-fysisk-aktivitet-overvikt-och-obesitas/overvikt-och-obesitas/statistik-om-overvikt-och-obesitas/statistik-om-overvikt-och-obesitas-hos-vuxna/
170 000 liv kan räddas årligen i Europa genom en matskatteväxling
https://www.lakareforframtiden.se/post/170-000-liv-kan-r%C3%A4ddas-%C3%A5rligen-i-europa-genom-en-matskattev%C3%A4xling
Bara den årliga samhällskostnaden för fetma beräknas år 2023 till 125 miljarder kronor
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2024/februari/nationella-mal-foreslas-for-en-halsosam-och-hallbar-livsmedelskonsumtion/
Livsmedelsstrategin 2.0 – ännu ett steg tillbaka för natur och klimat
https://www.wwf.se/nyheter/livsmedelsstrategin-2-0-annu-ett-steg-tillbaka-for-natur-och-klimat/
84 procent av EU:s utsläpp från livsmedelsproduktion från animalieproduktionen
https://www.nature.com/articles/s43016-024-00949-4
Livsmedelsstrategi 2.0 – Sex punkter för ökad hållbarhet, trygghet och konkurrenskraft
https://mistrafoodfutures.se/nyheter/livsmedelsstrategi-2-0-sex-punkter-for-okad-hallbarhet-trygghet-och-konkurrenskraft/
“standard är att tio grisar delar på en box på nio kvadratmeter”
https://djurrattsalliansen.se/djur-som-utnyttjas-for-mat/
Livsmedelsstrategi 2.0 – Sex punkter för ökad hållbarhet, trygghet och konkurrenskraft
https://mistrafoodfutures.se/nyheter/livsmedelsstrategi-2-0-sex-punkter-for-okad-hallbarhet-trygghet-och-konkurrenskraft/