Hållbart Matsystem

Debatt

Replik till Liberalerna: Kött i skolmatsalen är ingen liberal rättighet

Profilbild Linda


Linda Lindström

Grundare av Hållbart Matsystem

Profilbild Jonas


Jonas Norberg

Grundare av Hållbart Matsystem

onyttig och nyttig mat på tallriken

Hållbart Matsystem replikerar Olle Löfgren (L) i Tidningen Ångermanland:
https://www.tidningenangermanland.se/2025-08-29/replik-lat-skolmaten-handla-om-kunskap-inte-moralism/

Tack Olle Löfgren (L) för din replik och för att du för en saklig diskussion i en viktig fråga. Vi delar din syn på att ”skolan har en central roll i att främja goda vanor, men dess huvuduppdrag är utbildning”. Just därför menar vi att skolmaten inte kan behandlas som en sidofråga. Vad barnen äter påverkar både deras hälsa och deras möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen. Forskningen är tydlig: processat kött ökar risken för cancer och hjärt-kärlsjukdomar, medan baljväxter och växtbaserat protein stärker barns hälsa och koncentrationsförmåga .

Du skriver att ”en liberal syn utgår från att staten och kommunen inte ska bestämma detaljerna i människors vardag om det inte är absolut nödvändigt”. Vi håller med, men det är absolut nödvändigt. Men vi vill påminna om att dagens livsmedelspolitik redan är starkt reglerad, bara åt andra hållet. Animalieproduktionen är massivt subventionerad: 82 procent av EU:s jordbruksstöd går dit, trots att den står för 84 procent av utsläppen från livsmedelsproduktion. Det är knappast en fri marknad, utan snarare planekonomi som låser fast både producenter och konsumenter.

En verkligt liberal väg framåt är att låta kunskap, hälsa och fria val styra. Att successivt minska skattefördelarna för kött och göra växtbaserade alternativ mer tillgängliga handlar inte om pekpinnar, det är att rätta till en snedvriden marknad. Det är vägen till att ge våra barn både en starkare hälsa och den frihet som bara en hållbar framtid kan garantera.

Men för att nå till en hållbar framtid måste vi våga ta nästa steg: införa växtbaserad mat i offentliga kök och låta vetenskap, sunda ekonomiska principer och verklig liberalism styra matpolitiken. Allt annat riskerar att bli en fortsättning på dagens subventionerade klimatförstöring, förklädd till valfrihet.

Källor

“82% of the European Union’s agricultural subsidies (38% directly and 44% for animal feed). Subsidy intensity (€ kg−1) for animal-based foods approximately doubles after feed inclusion. The same animal-based foods are associated with 84% of embodied greenhouse gas emissions of EU food production”
https://www.nature.com/articles/s43016-024-00949-4

Fler debattartiklar

Rulla till toppen