
Artikeln är publicerad i Norrtelje Tidning.
Centerpartisterna Berit Jansson och Karin Broström skriver i NT att ”en ensidigt växtbaserad kost är inte lösningen” och att ”betande djur är avgörande för att bevara hotade arter”. Tack för att ni replikerar oss, men forskningen visar att det är precis tvärtom.
Ny svensk forskning visar att tjock- och ändtarmscancer bland personer under 50 år ökar med 2 till 3 procent varje år. Antalet unga svenskar som insjuknar har tredubblats sedan början av 1990-talet, enligt en ny studie från Karolinska Institutet. WHO:s cancerforskningsorgan klassar processat kött som cancerframkallande och redan 50 gram per dag, motsvarande en korv, ökar risken för tjocktarmscancer med 18 procent. Ingen nivå är säker. Om barn och ungdomar ska hålla sig under Livsmedelsverkets maxgräns på 350 gram kött i veckan måste skolmaten vara växtbaserad.
Redan idag äter barn i Sverige långt mer kött än rekommenderat, särskilt pojkar. När skolorna fortsätter att servera korv och köttbullar blir det praktiskt omöjligt för barnen att hålla sig under maxgränsen. En växtbaserad skolmat är därför inte ett ideologiskt ställningstagande utan en nödvändig folkhälsoåtgärd.
Vad gäller förlust av biologisk mångfald är djurhållningen den stora boven. En internationell studie i PNAS visar att vilda däggdjur nu endast utgör 6 procent av alla däggdjur på jorden. Våra domesticerade djur står för 58 procent och människor för 36 procent. Att då hävda att fler kor är lösningen för biologisk mångfald saknar verklighetsförankring.
Påståendet att svenskt nötkött är klimatsmart saknar stöd i vetenskapen. RISE klimatdatabas visar att svenskt nötkött orsakar 70 gånger mer växthusgaser än importerade baljväxter från EU. En ny studie från SLU visar att utsläppen från mat kan minska med 73 procent om vi går över till växtbaserad kost.
Det är också en fråga om beredskap. Under andra världskriget tvingades krigförande länder övergå till växtbaserad kost för att överleva. Baljväxter och spannmål kan lagras i åratal och är den mest effektiva proteinkällan för kristider. Sverige kan inte förlita sig på ett köttsystem som kräver enorma resurser och kylkedjor.
Norrtäljes skolor bör därför gå före och servera barnen växtbaserad mat. Det är den enda vägen för att värna barns hälsa, klimatet, den biologiska mångfalden och Norrtäljes beredskap.
Källor
Karolinska institutet, Incidence Trends and Long-Term Survival in Early-Onset Colorectal Cancer (2025).
Studien visar att tjock och ändtarmscancer bland personer under 50 år ökar med 2–3 procent per år.
https://doi.org/10.1016/j.annonc.2025.07.019
Dagens Nyheter, Fler yngre drabbas av cancer i tarmarna (2025-08-14).
Bekräftar att antalet unga som insjuknar nästan tredubblats sedan 1990-talet.
https://www.dn.se/sverige/fler-yngre-drabbas-av-cancer-i-tarmarna/
WHO/IARC, Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat.
WHO klassar processat kött som cancerframkallande och visar att 50 gram per dag ökar risken för tjocktarmscancer med 18 procent. https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/07/pr240_E.pdf
Folkhälsomyndigheten & Livsmedelsverket, Barns och ungas livsmedelskonsumtion (2025).
Visar att barn i Sverige äter betydligt mer kött än rekommenderat. https://www.folkhalsomyndigheten.se/publikationer-och-material/publikationsarkiv/b/barns-och-ungas-livsmedelskonsumtion/
Bar-On et al., The global biomass of wild mammals (PNAS 2023).
Visar att vilda däggdjur endast utgör 6 procent av däggdjursbiomassan.
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2204892120
RISE Klimatdatabas.
Svenskt nötkött orsakar 70 gånger mer växthusgaser än importerade baljväxter från EU. https://www.ri.se/sv/expertisomraden/expertiser/rise-klimatdatabas-for-livsmedel
SLU
Ny studie visar att utsläppen kan minska med 73 procent vid övergång till växtbaserad kost. https://www.slu.se/ew-nyheter/2023/4/klimatvinster-med-vaxtbaserad-kost
Hållbart Matsystem, Livsmedelsförsörjning i Sverige – I krig har vi inte råd med kött (2025).
Beskriver hur länder under andra världskriget tvingades övergå till växtbaserad kost och varför baljväxter är avgörande för krisberedskap.
https://www.hallbartmatsystem.se/livsmedelsforsorjning-i-sverige/