Hållbart Matsystem

Hållbart

Matsystem

Störst av allt är kärleken? En reflektion kring våra måltider.

Det sägs att störst av allt är kärleken och att den inte går att köpa för pengar. Men de flesta av oss skämmer gärna bort våra nära och kära med rosor, choklad, smycken och middag på Alla hjärtans dag, födelsedagar eller vid andra speciella tillfällen. Det ligger antagligen i människans natur att vilja visa uppskattning för varandra.

Kärlekens baksida – en industri av död
Många vet säkert redan att kärleken lätt kan gå via magen. Därför är det ett säkert drag att bjuda någon en tycker om på middagar, hemmavid eller på någon mysig finare restaurang! Men kasta gärna ett mänskligt öga (inte ett getöga) på vad som ligger bakom alla dessa kärleksmiddagar. Merparten av måltiderna lär innehålla minst en ingrediens ifrån djurriket, om inte kött, så åtminstone ägg och mejeriprodukter.

Störst av allt är kärleken? En reflektion kring våra måltider.
Störst av allt är kärleken?

Oavsett vad: Hur döden ser ut vet nog få, men desto fler fyller sina magar, flera gånger varje dag, med död. Störst av allt är ju kärleken, och även att det är en kärleksförklaring att laga mat till någon och bjuda på den. Hur döden ser ut vet de som utför arbetet.

Är det kärlek att döda?
Vad gör det med en människa, att rutinmässigt döda, döda, döda? Att bada i blod, inälvor, dödsångesten och bajs från dem som ska ingå i framtida kärleksförklaringar? Är det också en typ av kärlekshandling? Att döda på löpande band, där utvalda djurarter ska hamna på våra tallrikar.

Störst av allt är alltså döden, att döda någon som inte vill dö för oss. Jag ser ingen annan förklaring, ifall vi fortsätter inkludera en gång levande individer i matlagningen och kallar det kärlek.

Veganism – en kärlekshandling
Googlar vad kärlek betyder: Kärlek är känslor som handlar om medkänsla och omtanke. Det kan man känna för personer, till sig själv, till en sak, till ett intresse och mycket annat. Kärlek kan vara något fantastiskt och uppta en stor del av livet, men det kan också vara något som gör oss väldigt ledsna. Man har rätt att få känna kärlek till den eller det man vill, så länge man inte skadar någon annan.

Reflektera och agera
Så får ni själva reflektera över orden, och förhoppningsvis inse att strävan efter att göra mest (och bäst) kärlek stavas veganism.

Tack för att ni läste!

Johanna Månsson

Läs våra relaterade artiklar här

Rulla till toppen